Województwo:

opolskie

Obiekty/miejsca tworzące szlak:

Opole – Bogacica – Głogówek – Jakubowice – Kamień Śląski – Kędzierzyn-Koźle – Kluczbork – Mirowszczyzna – Moszna – Niemodlin – Pawłowice – Pokrzywna – Raszowa – Stare Siołkowice – Turawa – Większyce – Źlinice.

Opis tematyzacji:

Jak napisano w przewodniku po szlaku, aby poznać jak smakuje Opolszczyzna „trzeba wybrać sie na szlak kulinarny, stworzony przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną. Znajduje się na nim wiele restauracji – jedne z nich mają bogatą przeszłość historyczną, inne to rodzinne obiekty prowadzone z sercem przez kolejne pokolenia pasjonatów smaku, kolejne powstały całkiem niedawno, ale ich właściciele chętnie i z sercem propagują lokalną kuchnię. Wszystkie łączy jedno – chęć ocalenia od zapomnienia tradycyjnych, regionalnych smaków z terenu województwa opolskiego. Przygotowany szlak kulinarny pozwoli nam poznać wyjątkową mieszankę kuchni polskiej, niemieckiej, czeskiej i kresowej, a przy okazji również tutejsze zwyczaje, obrzędy i historię zaklętą w zabytkach”.

Podmiot zarządzający:

Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna

Strona www

Czy szlak wyposażono w infrastrukturę turystyczną?

Tak